Ірина Варагаш: «На українських полицях не вистачає дитячих продуктів вітчизняного виробництва»

Ірина Варагаш:  «На українських полицях не вистачає дитячих продуктів вітчизняного виробництва»
«Якщо сьогодні держава підтримає вітчизняного виробника дитячого харчування, завтра від цього виграють усі», - про це заявила президент ТОВ ПІІ «Еконія» Ірина Варагаш під час виступу на нараді Мінагрополітики, де розглядалося питання розвитку виробництва дитячого харчування в Україні.

«Щоб побачити, у якому стані сьогодні знаходиться український виробник, достатньо  подивитися на представленість вітчизняної та імпортної продукції на дорослій та дитячій полиці. Доросла полиця на 90% представлена продукцією вітчизняного виробництва. На дитячій полиці все навпаки: 80% - імпорт, і лише 20% приходиться на вітчизняного виробника. Імпортний товар складає високий сегмент ринку, і за ціною є недоступним для більшості українських споживачів. Вітчизняних продуктів, що йдуть у середньому ціновому сегменті, майже немає », - зазначила Ірина Варагаш.

Змінити ситуацію, на думку керівника, може активна підтримка державою підприємств-виробників дитячого харчування та втілення в життя конкретних заходів, що будуть спрямовані на збільшення обсягів виробництва вітчизняного харчування та в майбутньому збільшать долю українського виробника.

«Одним з таких заходів має стати впровадження пільг, що звільняють українського виробника дитячого харчування від сплати ПДВ. Також слід прибрати обмеження торговельної націнки та рентабельності»,  - сказала Ірина Варагаш і додала, що вивільнені кошти можна спрямувати на розвиток вже існуючого виробництва та створення нових виробництв, що розширюють лінійку асортименту.

«На сьогодні, наприклад, в Україні зовсім не представлене власне виробництво м’ясного та рибного дитячого пюре, хоча у нас є все для того, щоб створити продукт високої  якості (сировина від українських виробників не поступається імпортній). Утім, запуск такого виробництва можливий лише за вагомої державної підтримки. Це і сприяння у пільговому розмитненні іноземного обладнання на будівництво нових ліній для випуску продукту (в Україні немає власного виробництва ліній з виробництва продуктів дитячого харчування), і здешевлення кредитних ресурсів, і отримання державних дотацій», - заявила Ірина Варагаш.

Президент «Еконії» упевнена, що  усе це дасть можливість наситити ринок якісною продукцією вітчизняного виробництва, модернізувати виробничі потужності, впровадити нові технології,  створити нові робочі місця, збільшити оборот суміжних галузевих господарств та в кінцевому результаті скласти гідну конкуренцію потужним іноземним корпораціям.