Веснянки на «Еконії» - передвісники майбутнього процвітання

Марина Білецька, газета "Златокрай"

Хто сьогодні у нашому місті не знає про товариство «Еконія», розташоване на території колишньої меблевої фабрики? Потужний виробничий комплекс цього підприємства з випуску мінеральної та дитячої питної води торгових марок «Малятко», «Аквуля», «Чистий ключ», «Чайкава» та води для підлітків «Teen Team» (тінейджерська команда) працює у Золотоноші з 2009-го року.

Організація виробництва системи управління якістю на ньому відповідає високим міжнародним стандартам  ISO 22000 (HACCP). Ініціатором, лідером та керівником проекту стала президент компанії чарівна жінка, мама двох дітей Ірина Варагаш. Саме завдяки їй у 2001-му році українські споживачі отримали унікальний продукт – якісну спеціалізовану водичку для приготування дитячого харчування з ласкавою назвою «Малятко». Комерційний департамент компанії забезпечує наявність її продукції не лише у кожному з регіонів України, а й активно розвиває експортний напрямок. Смачну та безпечну воду споживають тепер і малята з країн СНД (Росії та Білорусі), Молдови та Об`єднаних Арабських Республік. Не стоїть підприємство й осторонь проблем Золотоноші. Воно завжди виступає спонсором загальноміських заходів, цікавих подій, допомагає у питанні соціально-культурного розвитку міста.
Це - лише короткий екскурс в історію розвитку «Еконії».

Не дивно, що на підприємство, яке за  короткий час набуло чималого авторитету не лише в Україні, а й поза її межами, часто приїжджають партнери, аби перейняти цінний досвід. 2 березня  сюди з`їхалися дистриб`ютори, які розповсюджують його продукцію, з усіх кінців країни. Це була одночасно і презентація виробничого комплексу «Еконії» у Золотоноші, і зустріч людей зі спільними інтересами, і передача набутого досвіду. Цікаво було спостерігати за чималою групою екскурсантів ( вони приїхали двома двоповерховими автобусами), переодягненими у бахіли, шапочки та халати, які мальовничими блакитно-білими групами походжали великими цехами заводу. Гості мали змогу побачити роботу двох спеціалізованих ліній з розливу води: малих номіналів (до 2 л) і великих – понад 5, а також стати свідками безпрецедентної події – запуску нової позиції бренду «Аквуля» номіналом 0,5 л.

Виробництво води для малят чи не з перших днів їхнього народження – це  справа дуже відповідальна, тож суворому контролю на «Еконії»  з самого початку було відкрито червону вулицю.

Діалог з партнерами вів технічний директор товариства Олексій Денисенко. За його словами, найсучасніше виробниче обладнання та унікальні інноваційні технології дозволяють повністю автоматизувати виробничий процес і зробити втручання  людського фактору мінімальним. Характеристику виробництва продовжила начальник відділу контролю і якості Тетяна Портянко: «На підприємстві діє сучасна сертифікована лабораторія, яка проводить комп`ютерне діагностування вхідних і вихідних матеріалів та контролює якість готової продукції. Усе це забезпечує високотехнологічний процес виробництва води, тож рівень підприємства відповідає найвищим стандартам».

За офіційними даними державної статистики ТОВ ПІІ «Еконія» отримало нещодавно бронзу у рейтингу подібних підприємств і було нагороджене національним сертифікатом «Лідер галузі – 2012». У рамках цієї нагороди  та з нагоди презентації механік заводу Сергій Шахназаров був визнаний кращим працівником року, йому вручили медаль «За трудові заслуги». А президент компанії Ірина Варагаш,  отримала орден «За заслуги перед Отечеством».

Гостей та працівників товариства вітали юні співачки з підшефної школи №2, одягнені у яскраві українські костюми, виконані в сучасному стилі. Дівчатка  співали чудові веснянки і запрошували усіх частіше приїжджати на гостинну золотоніську землю, за що їм подарували презенти від «Еконії». А кожен з гостей отримав на згадку сувенір, зроблений руками учнів згаданої школи – дерево щастя з молитвами про благополуччя сімейного роду.

Хотілося б зазначити, що відкритість і толерантність у роботі товариства,  дружня співпраця його керівництва з місцевою владою, безумовно посприяють  подальшому розвитку «Еконії» на теренах Золотоніщини.