Icon Close
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Icon Close
header-image
30.07.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ Всеукраїнської акції протесту “Геть руки від бізнесу!”

30 липня представники середнього та малого бізнесу влаштували під стінами МВС та обласних управлінь поліції попереджувальну Всеукраїнську акцію протесту «Геть рейдерів від бізнесу!» з вимогою припинити тиск на бізнес із використанням озброєних «інвестиційних нянь».

Акція відбулась одночасно в Києві, Одесі та Харкові. В столиці до неї приєдналося понад  200 учасників – представники бізнес-об’єднання «CEO club», Антирейдерського Союзу підприємців України, Платформи національних інвесторів «Бізнес 100», ГО «Бізнес Варта», ГО «Ділові українські жінки», а також колективи та партнери компаній, що потерпають від рейдерства та незаконних дій правоохоронних органів – ТОВ ПІЇ «Еконія», FGK FinancialGroup, Zarina, агропідприємство СВК «Новоселицький» та інші.

«Лише за останні кілька тижнів три наші підприємства (включно з «Еконією»-ред.) піддалися незаконним маскам-шоу з боку правоохоронних органів, і зараз такий тиск системно чиниться на весь бізнес в Україні, тобто поліція діє як бандити і знищує бізнес», – зазначив на мітингу президент «CEO club» – Сергій Гайдайчук. Він провів паралель з подіями 2013 року, напередодні Революції Гідності, коли відбувалось беззаконня і рейдерство.

Резолюцію акції протесту зачитала одна з виступаючих –  власниця компанії «Еконія» Ірина Варагаш. Документ адресовано Президенту України, Генеральному прокурору, міністру внутрішніх справ. Зокрема, у резолюції, яку передали міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, вимагається: «Негайно припинити практику використання працівників Національної поліції, а саме – співробітників ГСУ НП МВС України та інших правоохоронців – для тиску на український бізнес та виконання ними кримінальних замовлень по блокуванню роботи та знищенню українських підприємств». Також у документі йдеться про конкретні рейдерські атаки: «На прикладі «Кейсу Еконії», компанії  «Кронвест», вимагаємо провести службові розслідування та притягнути до відповідальності  співробітників ГСУ НП МВС України, які причетні до серії обшуків в компаніях та виконують замовлення з боку рейдерських груп. Одіозну слідчу ГСУ НП МВС України –  Чередник Ільміру Анварівну (слідча, яка веде дві кримінальні справи щодо «Еконії» – ред.)  – притягнути до відповідальності».

Серед вимог протестуючих одним із важливих пунктів значиться: «Розробити та зафіксувати в Законі України пряму норму про порядок відшкодування шкоди, яка спричинена у зв’язку із проведенням незаконного обшуку. Причому, компенсація витрат Держави щодо відшкодування даної шкоди має бути здійснена безпосередньо особами, дії яких призвели до незаконного обшуку (слідчий, прокурор, слідчий суддя). (Так, наприклад, учасник акції ТОВ ПІІ «ЕКОНІЯ» у зв’язку із обшуком 9 липня 2020 року отримало збитки щонайменше на 1,4 мільйони гривень.)».

Учасники акції вимагають провести круглий стіл за участі Президента України, Верховної Ради, Генерального прокурора та керівництва МВС з метою опрацювання та внесення таких законодавчих змін, які унеможливили би використання правоохоронних органів у знищенні бізнесу.

Як відомо, чергова спроба рейдерства та тиску на компанію «Еконія» (виробник дитячого харчування та води «Малятко») розпочалась 9 липня з обшуків на підприємстві. До офісу компанії поліція увірвалася силою, кувалдою вибивши вхідні двері, попри те, що представники компанії намагалися мирно пустити поліцейських, а на заводі у м. Золотоноші правоохоронці влаштували «маскі-шоу».

Еконія заявила про виконання поліцією нового злочинного замовлення рейдерів. Це третя спроба захопити майновий комплекс компанії – ще дві спроби робилися в 2010 і 2018 роках. Після банкрутства у 2008 році територію фабрики в занедбаному стані викупили та у 2009 році побудували тут сучасний завод з виробництва дитячого харчування «Малятко» (бренд компанії «Еконія»), після чого розпочалось рейдерство. Перші дві спроби рейдерства здійснювались за допомогою маски-шоу та фальсифікації даних про право власності на майновий комплекс «Еконії», проти рейдерів відкрили кримінальні провадження, але поліція їх не розслідує і весь час намагається закрити. Рейдерство в компанії пов’язують з Анатолієм Тітовим, проти якого розслідується справа про шахрайство щодо майна «Еконії». Остання спроба рейдерства відбувається за допомогою сфальсифікованої кримінальної справи про начебто «викрадення» громадянина Руслана Курілова. Звертає увагу, що Р.Курілов числиться директором одного з підприємств А.Тітова і це є підтвердженням, що вони діють спільно. У фальсифікованій справі про «викрадення» представники «Еконії» не мають ніякого юридичного статусу, тому до матеріалів цього провадження їх не допускають, натомість розслідують справу, не зважаючи на беззаперечні факти: Курілов під час «викрадення» звертався до державних органів, вільно пересувався, його бачили свідки, а саму заяву до поліції він подав через рік після начебто «викрадання». Звертає увагу, що поліція офіційно не висунула жодного звинувачення у викраденні, але публічно вже бездоказово звинуватила у цьому власницю компанії. Слідство у справі про «викрадення» та у справі про шахрайство проти «Еконії» веде одна й та сама слідча, і вбачаються ознаки упередженості в розслідуванні. (Як відомо, сімейний бізнес з виробництва води та дитячого харчування «Малятко» був заснований Іриною Варагаш та її чоловіком у 1996 році, відтоді компанія стала одним з лідерів ринку, поставляє продукцію до країн Євросоюзу, Білорусі, Молдови, Саудівської Аравії тощо).

Під час акції протесту під МВС учасники розбили кувалдами пляшки дитячої води «Малятко», символічно демонструючи, що виламуючи кувалдами двері національного виробника, МВС та ГСУ Національної поліції діють протизаконно і тим самим знищують український продукт, а таке явище як рейдерство за допомогою силових органів знищує український середній бізнес в цілому.

Учасники мітингу попередили про готовність проводити такі акції щочетверга під будівлею МВС України, Головним слідчим управлінням Національної поліції України та обласними управліннями поліції в усіх регіонах країни і залучати усі підприємства, які потерпають від дій правоохоронців, доки їх вимоги не будуть виконані.

Довідка:

Тиск на бізнес стає звичною справою, як в Києві, так і в регіонах. Показовою є статистика, опублікована Радою бізнес-омбудсмена щодо кримінальних проваджень по ухиленню від сплати податків. У 2019 році переважна більшість (97%) з 852 відкритих проваджень із обшуками та блокуванням рахунків були здебільшого необґрунтованими і суттєво заважали нормальній роботі бізнесу. Із цих 852 проваджень лише 22 передано до суду із обвинувальним актом. Така тенденція зберігається в останні роки, а саме в 2018році серед 1099 кримінальних проваджень лише 39 (4%) передано до суду з обвинувальним актом, в 2017 році відповідно з 1009 лише 34 (3%).

На жаль, немає офіційної статистики щодо обшуків у приватних компаніях, а також

щодо кримінальних проваджень, які стосуються бізнесу. По-перше, правоохоронні органи не ведуть таку статистику і не вважають проблеми бізнесу вартими уваги, а по-друге, відсутні загальнодоступні дані. Зокрема, в реєстрі судових рішень практично відсутні ухвали про обшуки.

Додаткова інформація: 067 327 80 76 (за цим же номеромViber, Telegram )

#рейдерствомалятко